Gezond bananenbrood zonder geraffineerde suiker
- Femke Vermeir
- 19 jan
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 20 feb
Voor dit blogartikel werd ik geïnspireerd door mijn oudste dochter van 13 jaar. Mijn eerste kindje, mijn konijntje. 1kg 890 woog ze bij haar geboorte. Een ingeleide bevalling na 33 weken en 7 dagen, omwille van zwangerschapsvergiftiging of pre-eclampsie. Ze moest direct naar de couveuse. Om aan de borst te drinken was ze te zwak, dus kolfde ik af en reed ik 2x per dag heen en weer naar de neonatologie van het UZ Gent. Ik had zoveel verdriet. En de gedachte dat ík thuis was en voor mezelf moest zorgen, zonder haar, maakte mij enorm misselijk. Ik durfde zelfs geen foto's van haar in de couveuse te nemen, omdat ik schrik had haar te verliezen. Daarvan had ik dan achteraf weer spijt. Een rollercoaster van emoties dus.
Na 3 weken was ze sterk genoeg om mee te mogen naar huis. Voor mij als 22-jarige (student) had deze gebeurtenis een grote impact, die nog jaren heeft nagezinderd.
Vandaag is mijn oudste dochter een zorgzame grote zus. Een verantwoordelijk meisje met veel wils-en veerkracht, waar ik onnoemelijk trots op ben. Ik noem haar vaak 'onze bemiddelaar', die de ruzies tussen de jongste dochter en pluszoon verzacht.
Gisteren moest ze voor een schoolproject een gezond ontbijtje voor de huisgenoten maken. Bananenbrood it was! Sinds kort heeft ze de smaak voor 'het bakken' te pakken gekregen. En dat doet ze het liefst alleen, no sister or brother allowed en met zo weinig mogelijk bemoeienissen van de mama ;)
Mijn sterke en zelfstandige meid!
Het recept deel ik hieronder. Een gezond tussendoortje -zonder geraffineerde suiker- voor mensen die graag wandelen en actief bezig zijn (zoals mijn gezin), dat op elk moment van de dag gegeten kan worden.
Hier zijn de ingrediënten:
3 rijpe bananen
75 gemengde noten (gehakt)
2 eieren
125ml yoghurt of plantaardige melk zonder suiker
250g volkoren bloem of havermeel
1 eetlepel bakpoeder
4 eetlepels ahornsiroop
100g boter op kamertemperatuur
snuifje zout
Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 180°C
Plet de bananen.
Meng de bloem, het bakpoeder en zout.
Klop met een mixer de boter en ahornsiroop luchtig. Voeg daar de eieren en yoghurt aan toe.
Voeg het bloemmengsel erbij en meng goed. Roer de bananen en noten onder het beslag.
Giet in een ingevette en met bloem bestrooide bakvorm.
Laat 1u bakken in de oven.
Laat afkoelen in de vorm.
Serveertip: yoghurt, ahornsiroop en blauwe bessen passen er heel goed bij.
Ik eet dit het liefst puur en op elk moment van de dag :)
Smakelijk!!

Comments